Pannonhalma – Levendula napok

A levendula napok program később került a látnivalók közé, mert mikor elkezdtem szervezni, az apátsági látogatás mellé egy gyógynövényes bemutatót akartam csokikóstolóval. Sajnos online nagyon nehezen értem el a rendezvényeket , mikor már látszott összejönni a létszám, akkor írtam az apátságnak és ők javasolták erre a napra ezt a lehetőséget, aminek nagyon örültem.

Idegenvezetőt sem kaptam már erre az időpontra, audio guidet javasoltak. Átszerveztem a dolgokat, délelőtt lett az apátság, délután pedig szabad programban gyógynövénykert, kilátó, lombkorona ösvény és esetleg város.

16-an indultunk reggel, vegyes társaság, férfiak, nők, gyerekek, tinik. Az apátság fogadó épületében megnéztünk egy bemutató filmet az apátság életéről és onnan indultunk a monostorhoz, ahol megkaptuk az audio guidet (fülhallható + lejátszó). A pénztárnál azt mondták, automatikusan elindul, ahogy felérünk, de persze nem így volt. Volt, akinek  csak a hangerőt kellett beállítani, de volt , akinek oroszul szólalt meg. Az enyém speciel nem működött, így volt még egy sétám vissza a kasszásokhoz. Mire visszaértem, addigra a többiek már meghallgatták a bevezető szöveg nagy részét, így egy kicsit lemaradtam. Csoportoknak nem valami jó emiatt ez a megoldás, mert sokan előbbre jártak, így eléggé szétszéledtünk, figyelni kellett, ki merre jár.

Az apátság mai is gyönyörű, a templom épület, a könyvtár csodaszép, órákat lehet ott eltölteni. Kifelé menet még egy időszaki kiállítást is megnéztünk, melyben a gimnázium diákjainak munkáit mutatták be.

Következett az arborétum és a gyógynövénykert, melynek bejáratát véletlenül találtuk csak meg, bár volt térképünk, de nem volt egyértelmű a rajz. Gyönyörű fák között ereszkedtünk le a levendulásba, ami lilává varázsolta a tájat. Több hektáron termesztik már a levendulát, van 25 éves, de van 2 éves ültetvény is. Emellett található még egy gyógynövénykert és a feldolgozó üzemük. Érdekes előadást hallgathattunk meg a levendula feldolgozásáról és a monostori gyógyítás hagyományairól. A bencések teljes életszemléletére igaz, hogy tisztelik és használják a hagyományokat, de a modern tudományoknak ugyanúgy mesterei és alkalmazzák is őket mindenhol. És még a vallás ad mellé egy kis szellemiséget, hogy meglegyen itt is a szentháromság.

A Levendula sweet program keretein belül lehetőség volt mindenféle levendulás termék kóstolására, sajnos hagyományos “étel” nem nagyon volt, így aki nem hozott ebédet magával, grillkolbászt ehetett, ez volt az egyedüli a megszokott ízek közül.

Egy kis pihenés után jött a kilátó meghódítása, az ehhez vezető utat már könnyebben megtaláltuk. Először a Millenniumi emlékmű mellett haladtunk el, aztán a Boldogasszony Kápolna következett, amely ma is a szerzetesek temetkezési helye.

Aztán megmásztuk a kilátót, majd a kimerészkedtünk a lombok fölé, a Tanösvényre és gyönyörködtünk a csodálatos panorámában. Kellemesen elfáradtunk a nap végére.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .